Przejdź do treści

Zmiany w Życiu

Strona główna » Zdrowa dieta drogą do szczęśliwego życia. Zespół jelita drażliwego cz. 2

Zdrowa dieta drogą do szczęśliwego życia. Zespół jelita drażliwego cz. 2

Jeśli posłuchałaś swojego ciała i podjęłaś decyzję o zmianach w życiu (5 punktów z I części artykułu), planując wprowadzić w swoje życie trochę więcej uważności chociażby w obszarze odżywiania, zwiększenia czasu na odpoczynek i relaks, mam dla Ciebie kilka praktycznych rad na temat tego, co konkretnie masz robić, żeby twoje jelita uspokoiły się i żebyś poczuła się wspaniale.

Zadbaj o siebie od wewnątrz, naturalnie

Co to jest FODMAP?

Jest to dieta stworzona przez australijskich naukowców z Monash Univwersity i z powodzeniem stosowana przy dolegliwościach układu pokarmowego, a także wykorzystywana do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome). Angielskie słowo fodmap oznacza fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz alkohole polihydroksylowe, które nie są przyswajane w jelicie cienkim, a których fermentacja w przewodzie pokarmowym wywołuje nieprzyjemne dolegliwości. W diecie FODMAP ogranicza się liczbę spożywanych produktów z wysoką zawartością FODMAP.

Dlaczego dieta FODMAP jest zalecana w przypadku IBS? 

Udowodniono, że taki sposób żywienia łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego u 75% chorych.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

I jeszcze jedna dobra wiadomość: nawet jeśli cierpisz na IBS, nie jesteś skazany do końca życia na tę dietę. Chodzi o uspokojenie jelit, aby zaczęły one ponownie prawidłowo funkcjonować. Następnie należy zwracać uwagę na to, czego twoje jelita nie lubią. Jeśli zaczniesz stosować dietę FODMAP, poczujesz ulgę niemal od razu – warto wtedy trzymać się jej przez najbliższe 6 do 8 tygodni, po tym czasie stopniowo wracać do normalnego żywienia.

Na to zwróć uwagę!

Normalne żywienie to takie, w którym nie ma żywności typu fast food, przetworzonej, paczkowanej i gotowej do spożycia, a także sztucznych substancji słodzących (słodzików), napojów słodzonych i energetyzujących, białej mąki, białego cukru i białej soli. Takie jedzenie nie odżywia twojego organizmu, a jedynie go zatruwa i powoduje, że twoje jelita ciężej muszą pracować – pojawiają się w nich bakterie chorobotwórcze, które rozszczelniają ścianki twoich jelit i problem wraca.

Jedzenie naprawdę uszczęśliwia

Dlatego zamień dietę na zdrową i odżywczą, a poczujesz się szczęśliwa/y. Twoje jelita również poczują się szczęśliwe – jak pisałam w poprzedniej części, jelita to nasz drugi mózg (a może pierwszy?); właśnie w brzuchu najpierw odczuwamy emocje, więc jeśli jelita dobrze pracują, nic im nie dolega, to każda nerwowa sytuacja staje się łatwiejsza do opanowania.

Dbaj o swoje emocje

Jeśli dodatkowo w ramach zmiany dorzucisz uważność na swoje emocje, przemyślisz i zastanowisz się nad daną sytuacją, zanim wybuchniesz i zaczniesz się „wściekać”, odzyskasz w pełni kontrolę nad swoim życiem.

Łatwo pisać, trudniej zrobić, jednak i ja, i moi pacjenci przeszliśmy taką drogę, dlatego wiem, że jest to możliwe. Trzeba tylko zdecydować o wprowadzeniu zmian w swoim życiu – i je wdrożyć. Weź swój los w swoje ręce; nie oddawaj odpowiedzialności za swoje życie komuś innemu. Być może łatwiej jest zrzucić odpowiedzialność za swoje decyzje na kogoś innego, jednak wtedy to nie będzie TWOJE życie.

Życzę świadomego, szczęśliwego i wolnego życia!

Poniżej podaję listę produktów o niskiej zawartości FODMAP (które należy spożywać) oraz produktów o wysokiej zawartości FODMAP (których należy unikać – część z nich tylko przez 6 do 8 tygodni).

Produkty Niska zawartość FODMAP

Jeść!

Wysoka zawartość FODMAP

NIE jeść!

Jajka, mięso, ryby wołowina, kurczak, jaja, ryby, jagnięcina, wieprzowina, skorupiaki, indyk przetworzone produkty mięsne, produkty z dodatkiem fruktozy
Źródła białka roślinnego komosa ryżowa nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja
Nabiał produkty z niską zawartością laktozy, nisko laktozowy, nabiał: sery (cheddar, colby, parmezan, szwajcarski itp.), miękkie sery (brie, feta, camembert, mozzarella itp.), jogurt grecki, mleko ryżowe, migdałowe, sojowe, masło, masło orzechowe, tofu maślanka, mleko czekoladowe (smakowe), słodkie mleka (skondensowane), kremowe sosy, budyń, lody, mleko (krowie, kozie, owcze), sery miękkie (ricotta, mascarpone), śmietana
Zboża i produkty zbożowe owies, quinoa (komosa), ryż, tapioka, bułeczki bezglutenowe, ciastka, pieczywo, płatki zbożowe, chipsy, makarony, naleśniki, tortille z mąki o niskim FODMAP, płatki owsiane, otręby owsiane, popcorn, ryż, otręby ryżowe, kasza gryczana amarantus, orkisz, produkty wytworzone z pszenicy, jęczmienia, żyta (jeśli jest ono głównym składnikiem) i wszystkie produkty bogate w gluten oraz inulinę
Owoce banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, limonki, truskawki, jagody, borówki, maliny, rabarbar jabłka, morele, jeżyny, owoce z puszki i suszone, daktyle, figi, mango, nektarynki, papaje, brzoskwinie, gruszki, gruszki chińskie, śliwki, arbuzy
Warzywa kiełki lucerny/fasoli, pędy i kiełki bambusa, papryka, marchew, kapusta kiszona, ogórki, bakłażan, fasolka szparagowa, sałata, pasternak, dynia, ziemniaki, rzodkiewki, brukiew, wodorosty (nori), szpinak, pomidory, rzepa, cukinia, marchew, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, seler, kukurydza, kabaczek, bataty, szczypior cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek, grzyby
Napoje soki owocowe i warzywne, smoothies wykonane z żywności dozwolonej (maksymalnie 150 ml), kawa, herbata czarna wysoko słodzone, mocne alkohole, wina, woda gazowana
Przyprawy, dodatki cukier kryształ, syrop klonowy, stewia, dżem, galaretka, salsa, większość przypraw i ziół, bulion (domowy), olej, musztarda, majonez, pesto, sól, sos sojowy, ocet, wszystkie produkty bez dodatku FODMAP słodziki (sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol), miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS)
Orzechy i nasiona orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (garść dziennie) orzechy nerkowca, pistacje

Źródło: http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *